Modern schilderen, wil je leren kunst schilderen? Welke schildertechniek is het beste?

De beeldende kunst staat bij modern schilderen centraal. Je kan hierbij denken aan het maken van een schilderij. De ondergrond hiervan kan uit verschillende soorten materiaal bestaan. En je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een mooie muurschildering te maken.

De ondergrond wordt bij modern schilderen drager genoemd. Een drager kan in dit geval dus een canvas zijn, ook wel schildersdoek genoemd. Maar het is ook mogelijk om materialen zoals hout, kunststof, steen, papier, karton of papier als ondergrond te gebruiken.

Het verschil tussen tekenen en modern schilderen

Het grootste verschil tussen tekenen en modern schilderen is dat er bij schilderen verf gebruikt wordt. Dit is een vloeistof waarin pigmentkorrels opgelost zijn. Dit zorgt ervoor dat alle soorten verf een andere dikte kunnen hebben.

Het verschil tussen tekenen en modern schilderen

Door die verschillende diktes kan je tijdens modern schilderen een aantal effecten creëren. Tijdens het schilderen werk je met verschillende kleuren en lagen. Als je tekent maak je voornamelijk lijnen. Toch is het soms lastig om het verschil te kennen tussen tekenen en modern schilderen. Dit is met name het geval wanneer het een penseeltekening betreft.

Hoe is schilderen eigenlijk ontstaan?

Kijk je naar de oorsprong van de moderne schilderkunst, dan zal je in eerste instantie denken aan de bekende rotstekeningen. Zij worden ook wel eens de eerste muurschilderingen genoemd. Tegenwoordig kennen we een groot aantal schildertechnieken:

Brandschilderen is een schildertechniek waarbij glas-in-lood ramen worden gemaakt. Je ziet deze vorm van schildertechniek vaak terug bij oude kerkgebouwen. Door het gebrandschilderde glas worden er prachtige afbeeldingen, vormen en kleuren in het glas aangebracht.

Aardewerk schilderen wordt door veel mensen als een prachtige schildertechniek gezien. Binnen deze techniek vind je een aantal verschillende vormen. Je kan hierbij denken aan plateel en majolica.

Nog een oude schildertechniek betreft iconen. Deze hebben een religieuze achtergrond. In bijna alle gevallen worden zij op hout geschilderd. Vaak staat hierbij een verhaal uit de Bijbel of een andere religieus verhaal centraal.

Wat heb je nodig als je wilt beginnen met modern schilderen?

Is de artiest in je wakker geworden en wil je beginnen met modern schilderen, dan zijn er een aantal zaken die jee aan dient te schaffen voordat je kunt beginnen met het maken van je eigen schilderij. Kunst schilderen doe je met deze materialen:

 • Penselen
 • Doek
 • Potloden/houtskool
 • Schildersezel
 • Palet
 • Paletmes
 • Fixeer

Penselen zijn er in diverse soorten en maten te koop. Ook zijn er penselen die voor bepaalde soorten verf geschikt zijn. Bij de keuze van penselen om kunst te schilderen is het belangrijk om erop te letten van welk haar ze gemaakt zijn.

Het doek kan je kant en klaar kopen of zelf in elkaar zetten. Omdat je kunst schilderen meestal begint met eerst een vooropzet is het handig om vooraf met potloden of houtskool eerst een schets te maken.

Een schildersezel kan je helemaal naar eigen smaak en voorkeur aanschaffen. Ze zijn er in diverse varianten en in diverse prijsklassen. Kijk eerst waar en wat je wilt gaan schilderen en pas daar de keuze voor de schildersezel op aan.

Modern schilderen

Ook paletten zijn er in diverse soorten en maten. De keuze voor het palet hangt af van het soort verf dat je gebruikt. Je kan het ook wat eenvoudiger maken en kiezen voor een afscheurpallet. Dat scheelt je heel wat schoonmaakwerk.

Zodra je schilderij eenmaal klaar is, wil je dit natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Daarom is het verstandig om het schilderij na te bewerken met fixeer. Let er wel op dat je de juiste methode gebruikt voor het door jou gekozen fixeermiddel.

Schilderen met olieverf

Ook bij modern schilderen wordt er in de meeste gevallen olieverf gebruikt.  De olieverf zoals wij die nu kennen werd uitgevonden door de gebroeders van Eck in de 15e eeuw. Omdat deze verf dus al honderden jaren lang gebruikt wordt, zal je deze verf in een groot aantal musea tegenkomen.

Deze verfsoort wordt gemaakt van kleurpigmenten in combinatie met een drogende oliesoort. Hoewel drogend, je kan beter zeggen dat deze olie verhardt. Dit heeft veel invloed op het gebruik van de olieverf.

Voordat je met olieverf gaat werken is het belangrijk om eerst een aantal maatregelen te treffen. Deze zorgen ervoor dat je schilderij niet gaat barsten nadat het af is. Het is belangrijk dat je voor je begint met kunst schilderen eerst de eigenschappen van olieverf begrijpt.

Bij modern schilderen begin je meestal eerst met een onderlaag. Deze is de basis van je schilderij. Gebruik je hiervoor olieverf dan is het erg belangrijk om na het aanbrengen van deze onderlaag een aantal weken te wachten voordat deze droog is.

Voordat je begint met kunst schilderen kan je eerst een ruwe schets met houtskool of potlood maken. Ga je met verf werken, werk dan eerst met dunne lagen. Het is verstandig om pas later met dikkere lagen te gaan werken.

Na het afmaken van het schilderij kan je ervoor kiezen om nog een vernislaagje over de olieverf heen aan te brengen. Zeker wat glans aangaat kan dit voor een heel mooi effect zorgen zodat je schilderij nog beter uit de verf komt.

Misschien vind je een aantal weken wachten tot de onderlaag droog is veel te lang. Toch kan je dit beter wel doen, aangezien je wanneer je niet lang genoeg wacht het risico loopt om een canvas vol barsten over te houden.

De reden hiervan is dat de oppervlakte van je schilderij veel sneller droogt dan de onderlaag die je als eerste hebt aangebracht. Hierdoor zullen er na verloop van tijd barsten ontstaan. Begin dus nooit met kunst schilderen voordat je zeker weet dat je onderlaag echt helemaal droog is.

Er zijn een aantal verschillende manieren om olieverf aan te brengen:

 • Impasto – bij deze techniek wordt de verf heel dik aangebracht
 • Laag over laag – de onderlagen schemeren door de bovenlagen heen
 • Glaceren – bij deze techniek worden er dunne kleurlagen aangebracht
 • Halfdekkend – deze techniek houdt in dat er dekkende verf over een voorgaande laag gebruikt wordt
 • Sgraffitto – met de achterkant van een paletmes worden er lijnen in de natte verf aangebracht